הבלוג של עולם נסתר כללי

היש צוהלת ושמחה כמוני מסכה חה חה

מאת: גיל מנדלסון
13 בדצמבר 2023

10 פסטיבלי מסכות מרהיבים מסביב לעולם

"מי מסתתר מאחורי המסכה

חתול מפלצת או ילדה יפה?"

פורים – חג התחפושות והמסכות מאפשר לנו להיות ליום-יומיים מישהו שאנחנו לא, דמות אחרת שאולי תמיד חלמנו להיות, או סתם לצחוק ולהשתטות. המסכה נותנת לנו לגיטימציה לעשות דברים שלא היינו עושים בלעדיה, גורמת לנו להעז להיות אחרים וזהו סוד קסמה. זוהי הרגשה אוניברסלית המשותפת לתרבויות בכל העולם משחר האנושות. טקסי מסכות מסוימים חלפו מן העולם במהלך ההיסטוריה, ואילו תרבויות מסוימות שימרו את המסורות שלהן לאורך השנים. בכתבה זו נכיר את המשמעויות מאחורי כמה מסכות מרהיבות מכל העולם ונגלה לכם מתי והיכן תוכלו ליהנות מהן.

1. קרנבל המסכות בוונציה, איטליה

מקורן של המסכות שעוטים על עצמם תושבי ונציה המשתתפים בקרנבל המסכות המתקיים בעירם, הוא במאה ה-13 לספירה. תאוריות מסוימות מציעות שהן הפציעו כמרד נגד נוקשות החברה בימים עברו. המסכות הוונציאניות אינן אחידות באיכות, במידה ובחומרים, ממסכות לעיניים מעיסת נייר עד למסכות מלאות לפנים מפורצלן עם אפים ארוכים ונוצות. המסכה הוונציאנית המקורית הוכנה על ידי אמנים שנקראו מסקרארי (mascherari). כיום ניתן לרכוש אותן בחנויות בעיר ונציה ולעטות אותן במהלך אחד עשר ימי הקרנבל, המתקיים בינואר או בפברואר, תלוי מתי חל חג הפסחא באותה שנה.

2. מסכות יום המתים במקסיקו

חגיגות יום המתים במקסיקו מתאפיינות במקסיקנים העוטים על עצמם מסכות בצורת גולגלות. סיבת החגיגה היא כיבוד המתים והכרה במוות כחלק בלתי נפרד מהחיים. החגיגות מתקיימות ב- 1-2 בנובמבר במקסיקו ובמקומות נוספים באמריקה הלטינית, והחוגגים עוטים על עצמם מסכות בצורת גולגלות או פנים צבועות, תלבושות צבעוניות וכובעים.

לטיולים בהתאמה אישית למקסיקו לחצו כאן

3. מסכות השנה החדשה בסין

בחגיגה הגדולה ביותר בשנה במדינה המאוכלסת ביותר בעולם, מגוון מסכות נלבשות במשך חגיגות סוף השבוע הארוך על מנת לקדם את פני השנה החדשה. המסכות הן צבעוניות ועשויות מחומרים שונים – אבנים, מתכת ועור. הן מעוצבות כך שיוכלו להציג את מצב הרוח והרגשות המזוהים עם הפסטיבל. המסכות מייצגות את האלים, הרוחות ובעלי החיים האגדיים שהם הדמויות במיתולוגיית השנה הסינית החדשה.

לטיולים בהתאמה אישית לסין לחצו כאן

4. קרנבל המסכות בברזיל

המסכות הברזילאיות מזכירות בסגנונן את המסכות הוונציאניות והן נילבשות במשך השבוע שלפני חג הפסחא הנוצרי. המקור שלהן בכל אופן, שונה לחלוטין. הקרנבל בברזיל הופיע לראשונה במאות ה-17 וה-18 בריו דה ז'נרו, אבל המסכות נצפו לראשונה רק במאה ה-19. חוגגים מהמעמד הנמוך שנקראו Cordões לבשו את המסכות הללו בניגוד למצעדים המאורגנים והפזרניים יותר של האריסטוקרטים ומעמד העובדים. במסיבות של ה-Cordões גם נולד ריקוד הסמבה, שאותו או מכירים ממסיבות הקרנבל העכשוויות בברזיל.

לטיולים בהתאמה אישית לברזיל לחצו כאן

5. פסטיבל דינאגיאנג בפיליפינים

בשבוע הרביעי של חודש ינואר חוגגים בעיר אילוילו שבפיליפינים את פסטיבל דינאגיאנג, בו החוגגים עוטים מסכות מהממות העשויות מחומרים צבעוניים, כולל נוצות, חרוזים ופייטים מנצנצים. הפסטיבל נחגג ברחובות העיר במוסיקה וריקודים והמשתתפים לובשים תחפושות שלמות או מציירים על הגוף ועוטים על הפנים מסכות נהדרות.

לטיולים בהתאמה אישית לפיליפינים לחצו כאן

6. פסטיבל המסכות פסטימה באפריקה

כמו שיש את החג של החגים בחיפה, פסטימה הוא פסטיבל כל הפסטיבלים לאוהבי המסיכות. השם הרשמי של הפסטיבל הוא 'הפסטיבל הבינלאומי למסיכות ואמנות' והוא בעל מסורת של מאות שנים ונחגג בכמה מדינות במערב אפריקה כמו חוף השנהב, סנגל ובורקינה פאסו. הכנת המסיכות הוא מנהג עתיק ביבשת אפריקה ופסטיבל פסטימה נחגג על מנת לשמר את המסורת העתיקה. המסיכות של פסטימה עשויות מעץ, קש, עלים ובדים שונים ומייצגות בעלי חיים ורוחות קדמוניות. מקומיים רבים מאמינים שמי שלובש את המסכה מגלם בגופו את נושא המסכה.

לטיולים בהתאמה אישית לאפריקה לחצו כאן

7. פסטיבל המסכות ג'ונקאנו באיי הבהאמה

 

מקור הפסטיבל הוא נושא לוויכוחים לוהטים באיי הבהאמה, אבל דבר אחד אינו נתון לוויכוח: פסטיבל המסכות של ג'ונקאנו הוא בין הפסטיבלים היפים ביותר בעולם. הפסטיבל נחגג מסופו של חג המולד ועד לערב ראש השנה. המסכות בפסטיבל מגוונות מאד בעיצוב, גודל ובצבעוניות שלהן, אך הן בדרך כלל מאד מאד צבעוניות והמהוות חלק מתחפושת מלאה של כל הגוף. המסכות מוצגות במצעדי רחוב תוך כדי ריקודים עם כוראוגרפיות מיוחדות הנמשכים כל הערב של יום הקופסאות (Boxing Day) וערב השנה החדשה.

8. פסטיבל המסכות קראמפוסנאכט (Krampusnacht) באוסטריה

בחלקים מסוימים באוסטריה מתקיים עדיין הצד האפל של חג המולד. פסטיבל המסכות של קראמפוסנאכט קרוי על שם קראמפוס – דמות מיתולוגית בצורת שטן עם קרניים. על פי הפולקלור, קראמפוס התעמת עם הקדוש ניקולס על ידי הענשת ילדים שלא התנהגו כיאות. בתחילת חודש דצמבר חוגגי הקראמפוסנאכט מעטרים מסכות של השטן קראמפוס העשויות עץ בעבודת יד ולובשים תלבושות של עיזים או כבשים למורת רוחם – או הנאתם – של המתבוננים החוגגים באותו הזמן את יום ניקולאס הקדוש.

9. מסכות השטנים הרוקדים בוונצואלה

השטנים הרוקדים או בספרדית Diablos Danzantes הם הנושא של המסכות הנלבשות בפסטיבל החוגג את ניצחון הטוב על הרע בעיר סן פרנסיסקו דה יארה, מחוץ לקאראקאס בירת ונצואלה. מסכות השטנים הרוקדים דומות לכנפי דרקונים וגודלן משתנה לפי הוותק של של המשתתפים בפסטיבל. ככל שהקבוצה המשתתפת ותיקה יותר – כך הכנפיים ארוכות יותר. המסכות, אותן עוטים כבר משנת 1700 לספירה, אמורות לייצג את מסדר האחווה בהיררכיה של השטן. לרוב הכנתן אורכת כמעט שנה שלמה משום שהן מיוצרות בעבודת יד.

10. פסטיבל המסכות שימוקיטה טנגו מצורי ביפן

 פסטיבל המסכות שימוקיטה טנגו מצורי ביפן ידוע גם בשם פסטיבל הגובלינים בעלי האף האדום הארוך. שם זה מתאר את עיצוב המסכות במצעד. האף האדום הארוך במסיכות הוא תיאור של מקור הציפור ואילו יתר המסכה דומה לפני הדמות המיתולוגית טנגו, ציפור הנראית כיצור אנושי מהפולקלור היפני. הפסטיבל מתקיים בעיר טוקיו במשך שלושה ימים בסוף ינואר ותחילת פברואר. הפסטיבל מתרכז סביב תהלוכה ססגונית, הופעות של מתופפים וזריקת פולי סויה קלויים לתוך הקהל המקיף את התהלוכה.

לטיולים בהתאמה אישית ליפן לחצו כאן




    מעוניין/ת לקבל עדכונים על טיולים חדשים
    פוסטים נוספים באותו נושא