הבלוג של עולם נסתר אסיה

קוריאה הצפונית – חדש, שונה ומסקרן

מאת: גיל מנדלסון
14 בדצמבר 2023

האם הייתם נוסעים לטייל במדינה שבה מצמידים לכם שני מלווים מטעם המדינה, צריך לבקש רשות בכל פעם שרוצים לצלם, אסור לצאת מהמלון ללא מלווה, אסור להביא ספרים על המדינה או כל חומר כתוב אחר ועוד כהנה וכהנה איסורים והגבלות?

אם מעניין אתכם לבקר בסוג של דיקטטורה בדרום מזרח אסיה, מדינה שעד לפני כמה שנים הייתה סגורה בפני תיירים מערביים, בעלת שלטון יחיד – טיול בקוריאה הצפונית יתאים לכם בדיוק.

הסיבה העיקרית לצאת לטיול במדינה היא הרפתקנות, סקרנות ורצון לחקור ולגלות, להכיר תרבות שונה מאד משלנו. כי דרום מזרח אסיה לא חסרה נופים מרהיבים, תרבויות שונות, אוכל טעים ואין ספור אפשרויות טיול, מן הרגוע ביותר עד לאקסטרימי.

מדוע לבחור בצפון קוריאה

בקוריאה הצפונית תחוו אקסטרים מסוג שונה. תבקרו במדינה בעלת משטר דיקטטורי קומוניסטי, בו השליט הוא האלוהים ואין בלתו. פולחן האישיות למנהיג הבלתי מעורער קים ג'ונג און והמחסור בשירותים מערביים מכל סוג יראו לכם מגוחכים במקרה הטוב ויעמידו את הסובלנות והסיבולת שלכם במבחן במקרה הפחות טוב. מדובר על טיול בו לא תוכלו לעשות את כל הפעולות להן אתם רגילים בשגרה – לגלוש באינטרנט, לדבר בטלפון בחופשיות, לטייל ברחוב בגפכם, לעיין במדריכים אודות המדינה או להתפלל לאלוהיכם עם ספר תפילה.

מצד שני, תקבלו הזדמנות להיחשף למדינה שמתנהלת בצורה הכי לא דמוקרטית שיש, לשמוע מהמדריכים המקומיים המוצמדים לכם מטעם הממשלה על החיים, התרבות, המנהיגים והמלחמות – מזווית ראיה צפון קוריאנית כמובן. תוכלו לשוחח עם התושבים ולנסות להבין איך הם חיים. את הביקורת והשיפוטיות תצטרכו להשאיר בבית או לשמור עמוק בלב, כי בקוריאה הצפונית אין מקום לביקורת על הממשל, אופן החיים והתרבות.

לצד כל ההגבלות על המטיילים יש גם יתרונות – בקוריאה הצפונית כמעט ואין פשיעה. הטיול בטוח ביותר ואין חשש להסתובב עם הכסף והדרכונים עליכם, למרות שכמו בכל טיול בו אתם רחוקים מהבית ומאזור הנוחות שלכם, כדאי לנקוט משנה זהירות גם כאן.

בקוריאה הצפונית לא ניתן לטייל באופן עצמאי, אלא רק עם קבוצה מאורגנת או בטיול פרטי מאורגן מראש.

מוקדי משיכה ועניין

הטיול מתחיל בעיר פיונגיאנג, אליה ניתן להגיע בטיסה או ברכבת מבייג'ין. הטיסה אורכת כשעה וחצי. ברכבת זה ייקח לכם קצת פחות מיממה. פיונגיאנג היא העיר הבירה, מרכז הכוח הפוליטי והעיר הגדולה במדינה.

צפון קוריאה-שדה התעופה בפיונגיאנג

פיונגיאנג היא מופת למונומנטליות הסטליניסטית, עיר נקייה ביותר, מורכבת מבתי מגורים ומונומנטים קומוניסטיים סמי-רליגיוזיים מרשימים, המפארים את המהפכה הקומוניסטית. בין המונומנטים המרשימים בולט במיוחד "מגדל רעיון הג'וצ'ה". למרגלות מונומנט זה ניצבים מספר פסלים מרשימים המייצגים מספר תפקודים חברתיים בקומוניזם הצפון קוריאני אשר בו, בניגוד לאחיו הסובייטי, קיימים שלושה מעמדות: הפועל, החקלאי והמשכיל. שלושת אלו מרכיבים יחד את סמלה הייחודי של מפלגת הפועלים של קוריאה.

מונומנטים נוספים הם "גבעת המנסודאה" – פסל דו צדדי אדיר ממדים שעליו מאות דמויות חקוקות במתכת  ובמרכזו דמותו של המנהיג קים איל סונג בגובה עשרות מטרים; "קשת האיחוד של חצי האי הקוריאני" שנבנתה לציון יום ההולדת 70 של קים איל סונג, בו נראות שתי דמויות נשים קוריאניות מחזיקות את מפת חצי האי השלמה; "שער הניצחון" הגבוה משער הניצחון בפריז, "פסל ה"צ'ולימה", מונומנט מיוחד שנבנה לציון 60 שנה לייסוד מפלגת הפועלים של קוריאה ובו מוצג רעיון הסוס המיתולוגי המרחף (הפגסוס הסיני והקוריאני) כסמל לזינוק הגדול קדימה. בקו הרקיע של פיונגיאנג שולט מלון ריוגיונג בצורת פירמידה בגובה 105 קומות אשר רק שלדת המבנה שלו הושלמה כאשר הבין המשטר כי השלמתו תהא כרוכה בהוצאה ענקית; הבניין הענק והמרשים של התיאטרון המרכזי; כיכר קים איל סונג המרכזית, בה נערכים המצעדים והאירועים הגדולים; גבעת מאנסו, שהיא קומפלקס של מונומנטים ענקיים המוקדשים למנהיגים הגדולים של צפון קוריאה, קים איל סונג וקים ג'ונג איל; הספרייה הענקית הבנויה בסגנון קוריאני מסורתי; ושער הניצחון של העיר, המסמל את שחרור קוריאה מהשלטון היפני.

התיירות בפיונגיאנג מתנהלת בסדרה של מלונות ענק בני 40 קומות, אשר מארחים בכל עת 10 תיירים לכל היותר. תיירים נדירים אלה מעידים כי לא הצליחו להבחין בכל תייר במלון פרט להם עצמם. רוב המלונות ממוקמים באיים מיוחדים בנהר החוצה את פיונגיאנג על מנת למנוע מהתיירים לטייל בלילות ללא מלוויהם מטעם הממשלה.

מחוץ לפיונגיאנג

העיר קיסונג, הממוקמת כ- 160 ק"מ דרומית לפיונגיאנג, היא עיר הבירה הישנה של שושלת קוריו. קיסונג מתהדרת במוזיאון קוריו, שהוכרז כאתר מורשת עולמי של אונסק"ו ואוניברסיטה קונפוציאנית בעבר. המוזיאון מספק הצצה לחיי העם הקוריאני וההיסטוריה שלו לפני הכיבוש היפני במהלך שלטון שושלת קוריו. אתר מורשת עולמית נוסף הוא גשר סונג'וק – המקום בו התבצע הרצח הפוליטי שהביא את שושלת צ'וסון לשלטון. זוהי השושלת הקוריאנית האחרונה שהתקיימה עד הכיבוש היפני.

צפון קוריאה-הר מיו היאנג

הר מיו-היאנג ממוקם כשעתיים וחצי נסיעה צפונית לפיונגיאנג. האטרקציות במיו היאנג הן תערוכת החברות הבינלאומית – אולם קים איל-סונג ואולם קים ג'ונג-איל. אלו אולמות ענק המציגים מבחר מתנות ממנהיגים מהעולם ומנהיגים קומוניסטיים, המספקים הצצה להיסטוריה הפוליטית של המדינה;
מקדש פויון הבודהיסטי – מקדש עתיק יומין בעמק מקסים, המספק הצצה לתקופה הטרום מהפכנית של המאה ה-20.

העיר נאמפו ממוקמת כ-50 ק"מ דרום מערבית לפיונגיאנג והיא מציעה ביקור במפעלי המתכת צ'ולימה, מפעל אייקוני בצפון קוריאה. שם תוכלו לצפות בהכנת המתכת ותלמדו על ההיסטוריה המהפכנית של המקום.

הר KUWOL, סינצ'ון, סאריוון – איזור נוף מרהיב בחוף המערבי. נסיעה דרך אזור הר קוול תחשוף אתכם  לנוף מקסים. בסינצ'ון נמצא מוזיאון המציג את הזוועות שהאמריקנים ביצעו בצפון קוריאנים לכאורה. כמובן שתשמעו רק את הצד הצפון קוריאני של הסיפור, אך החוויה האינטנסיבית תשפוך אור על היחס של המדינה לאמריקנים.
סאריוון – עיר הנמצאת באזור כפרי, שם תוכלו לבקר בכפר עממי המציג את החיים באזור לפני הכיבושים והמלחמות השונות. ניתן לבקר בפגודה שנמצאת על אחד הצוקים במקום, אלא שהטיול כרוך בטיפוס לא קל.  באזור סאריוון מצויות חוות חקלאיות, בהן ניתן להתרשם מהחקלאות הצפון קוריאנית.

מוקדי עניין נוספים:

פיונגסונג – נפתחה לתיירות מערבית ב-2016. ממוקמת כ-30 דקות נסיעה לעיר הבירה פיונגיאנג.

צפון קוריאה-פיונסונג

HAEJU – ממוקמת בחלק המרכזי-מערבי של קוריאה הצפונית.

WONSAN – עיר ימית על חוף הים המזרחי של קוריאה הצפונית.

צפון קוריאה-וונסאן

מאסיק ריונג – נפתחה לתיירות בינואר 2014. אתר הסקי העיקרי הראשון בקוריאה הצפונית.

הר קומגאנג – מתחם עם נקודות נוף יפיפיות, המייצג את כל היופי שבטבע.

owgduqwgifqgf

האמהונג – עיר תעשייתית בחוף המזרחי.

 ההר הגבוה ביותר בקוריאה – ההר הקדוש Mount paekdu / SAMJIYON

mt-paekdu-_samjiyon

תנאים לא רעים, יחסית לדיקטטורה

בתי המלון הם בדרגת תיירות טובה (4-5 כוכבים) והטיולים כולל שלוש ארוחות ביום. החדרים בבתי המלון כוללים חדר אמבטיה עם שירותים בסגנון מערבי, אולם מחוץ לבית המלון השירותים הם בסגנון אסייתי (בול פגיעה) ולרוב גם לא יהיו מים זורמים להדחה. אם יתמזל מזלכם יעמוד לרשותכם דלי מים לשטיפת ידיים.

הצפון קוריאנים, כמו קרוביהם התאילנדים, מחשיבים בשר כלב כמעדן, אבל לתיירים לעולם לא יגישו בשר זה. אם אינכם יודעים מה מקור הבשר שלפניכם – היו סמוכים ובטוחים שזה אינו כלב. הבירה המקומית טובה וזולה מאד וניתן למצוא גם יין אורז ויין ג'ינסנג. היצע המזון הוא בסיסי אך מספק. אל תבנו על חטיפים מערביים ומומלץ להביא עמכם נשנושים, שיהיה מה לאכול בין הארוחות וגם על מנת לגוון את התזונה. בקוריאה הצפונית לא ניתן למצוא מזון כשר.

קוריאה הצפונית רחוקה מלהיות, כמו שבטח כבר הבנתם, גן עדן לשופינג. במדינה שבה אין תרבות צרכנית, יש מעט מאד קניות שאפשר לעשות. תוכלו לקנות לכם מזכרות כגון גלויות, ספרים, בולים, DVD, ג'ינסנג, טישירטס, חפצי נוי כמו רקמה למשל וציורים בסגנון מסורתי. בחנויות יש מחירים קבועים – אין התמקחויות אלא אם כן רוכשים בכמות ממש גדולה. המדריכים אינם מקבלים עמלה ולכן לא לוקחים את התיירים למסעות שופינג. טיול חסכוני.

בנוסף, לא קיימת במדינה תרבות של טיפים. לנהג ולמדריכים מקובל לתת טיפ, אבל אין צורך לתת טיפ לנותני השירות האחרים. בטיול קבוצתי המדריך יאסוף טיפים מכל חברי הקבוצה ובסוף הטיול יחלק את הסכום בין המדריכים והנהג. מקובל לתת 10 אירו ליום לחבר בקבוצת מטיילים ו- 10-20 אירו ליום למטייל העצמאי – המלצה זו היא הסכום המינימלי ואם תרגישו שאתם רוצים לתת טיפ גבוה יותר – יעריכו מאד את תשורתכם.

ממה להיזהר

כמו בכל מקום באסיה, גם בקוריאה הצפונית הבעיה העיקרית של תיירים היא בעיית העיכול. בטיול קבוצתי המדריך יישא עימו עזרה ראשונה, אבל לא יהיו לו תרופות מרשם. לכן, כדאי להתייעץ עם רופא, טרום הנסיעה, אילו תרופות כדאי לקחת. יש לקחת בחשבון שבקוריאה הצפונית לא ניתן להשיג כמעט אף תרופה. שרותי הבריאות והרפואה בקוריאה הצפונית הינם בסיסיים, עם מעט מאד תרופות וציוד רפואי זמין. בתי החולים והמרפאות נתונים בהפסקות חשמל מתמידות. לא מומלץ לקבל עירוי דם או תרומת דם, כי הדם במדינה לא מסונן. במקרים רציניים ייקחו אתכם למרפאת האו"ם ב- World Food Program. במידה ותחלו במחלה רצינית, יהיה צורך לפנות אתכם לבייג'ין לקבלת טיפול.

האזור שמסביב לעיר קיסונג נחשב לאזור מוכה מלריה ע"י ארגון הבריאות העולמי (WHO). ארגון הבריאות העולמי מצהיר כי אין צורך לקחת תרופות נגד מלריה בעת ביקור במדינה ובכל מקרה לא מומלץ לעשות כן בביקור של מתחת לשבוע-שבועיים. לא ידוע על מקרים של הדבקות של תיירים במלריה.

רשימת האיסורים

לפני הנסיעה תקבלו רשימת של מה מותר ואסור להביא אתכם לטיול בקוריאה הצפונית. רשימת האסורים עשויה להלחיץ, אבל מאחר ומדובר בטיילים נועזים והרפתקנים, היא אינה אמורה להרתיע אותכם מלבקר במדינה. ובכן, אסור להביא ספרי הדרכה על צפון קוריאה או על המצב בצפון קוריאה; דגל ארה"ב (השטן הגדול) או דרום קוריאה או חפצי לבוש בעלי איורים/ציורים של הדגלים הללו; מכשירי רדיו; ספרים או כתבי עת או עיתונים מדרום קוריאה או בשפה הקוריאנית; בגדים או פריטי לבוש עם סלוגנים פוליטיים או מגונים (גסים). הם יבקשו מכם לתרגם להם את הכיתוב; תנ"ך וכל דבר הקשור למנהיגות הקוריאנית (נא בדקו את כל התמונות, הטקסט והמוסיקה במכשירי האלקטרוניקה שלכם ומחקו אותם לפני צאתכם לטיול!).

משעשע יותר לעבור על רשימת ה"מותר להביא": פנס – האזורים מחוץ לעיר הבירה מועדים להפסקות חשמל; כרטיס זיכרון נוסף למצלמה דיגיטלית – אין אפשרות לרכוש כרטיס כזה בצפון קוריאה ואם תצלמו יותר תמונות ממה שהכרטיס יכול להכיל, כדאי שיהיה לכם כרטיס נוסף; אספקה של תרופות מרשם, אותן לא תוכלו להשיג בצפון קוריאה; כסף לבזבוזים – תשכחו מכספומטים. בצפון קוריאה אין שום דרך להוציא כסף מזומן. מומלץ לקחת 400-500 אירו לשבוע טיול. אפשר לשלם בדולרים אמריקאים, יואן סיני או אירו; נייר טואלט/נוזל חיטוי ידיים/מגבונים לחים; חולצה מכופתרת ועניבה לגברים וחולצה עם כפתורים ושרוולים ארוכים לנשים. העם הצפון קוריאני מתאפיין בצניעות המתבטא גם בלבוש. הקוריאנים תמיד ינסו להתלבש היטב ולעתים רחוקות תתקלו במראה מוזנח. באופן כללי, אין קוד לבוש לתיירים, אבל זה יהיה מנומס אם תעשו מאמץ להיראות ייצוגיים. המקום היחידי בו יש קוד לבוש הוא בארמון קומסוסאן של השמש (Kumsusan Palace of the Sun), במאוזוליאום של קים סונג השני וקים ג'ונג השני. כאן, גברים חייבים ללבוש חולצה מכופתרת ועניבה, מכנסיים ארוכים מבד (לא ג'ינס), נעליים ייצוגיות סגורות (לא סנדלים). נשים חייבות ללבוש מכנסיים ארוכים (לא ג'ינס) או חצאית או שמלה המכסה את הברכיים, חולצה או קרדיגן המכסה את הכתפיים, נעליים סגורות (לא סנדלים). מדובר באתר בעל חשיבות רבה לעם הקוריאני ואם לא תצייתו לקוד הלבוש הנ"ל – לא יתירו לכם להיכנס אליו.




    מעוניין/ת לקבל עדכונים על טיולים חדשים
    פוסטים נוספים באותו נושא