כשחושבים על טיול בגיאורגיה, רוב האנשים מדמיינים את הפסגות המושלגות של הרי הקווקז, כנסיות עתיקות ונופים עוצרי נשימה. אבל מי שמבקר במדינה הקסומה הזו מגלה מהר מאוד שמאחורי כל כפר ציורי ונוף מרהיב מסתתר גם מטבח עשיר, צבעוני ומלא בטעמים עמוקים. המטבח הגיאורגי הוא לא רק מקור לגאווה לאומית – הוא שער להיכרות אינטימית עם התרבות, ההיסטוריה ואורח החיים המקומי. בין אם אתם חובבי אוכל מושבעים, סקרנים קולינריים, או פשוט אוהבים לטעום דברים חדשים – טיול בגיאורגיה דרך הצלחת הוא חוויה רב-חושית שתלווה אתכם הרבה אחרי שתחזרו הביתה.
המטבח הגיאורגי נולד בצומת דרכים גיאוגרפי ותרבותי, בין אסיה לאירופה, בין רוסיה לטורקיה, והוא שואב השראה גם מהמטבחים הפרסיים, היווניים והארמניים. התוצאה: שפע של מנות צבעוניות, חמות, מתובלות אך לא חריפות, עם שימוש נרחב בעשבי תיבול, אגוזים, שום, רימונים וגבינות. כל טיול בגיאורגיה מביא איתו גילוי של מאכלים חדשים, כשהמשותף לכולם הוא תחושת נדיבות, חמימות ואהבה לאירוח.
אולי המנה המפורסמת ביותר של המטבח המקומי. מדובר בבצק רך ממולא בגבינת סולגוני, אפוי בתנור ולעיתים עם תוספות נוספות. הגרסה הפופולרית ביותר היא חצ'פורי אדג'ארי – בצק בצורת סירה, שבתוכו גבינה מותכת, חמאה וביצה חיה המתבשלת בחום של המאפה. מנת חובה!
כיסונים מבושלים בצורת שק עם פתח, ממולאים בדרך כלל בבשר מתובל (לעיתים גם גבינה, פטריות או תפוחי אדמה). אוכלים אותם עם הידיים – יש לנגוס בזהירות, לשתות את המרק שבפנים ואז להמשיך. חוויית אכילה של ממש.
רוטב קר העשוי מאגוזי מלך, שום, כוסברה ותבלינים – מוגש לרוב עם חזה עוף צלוי או ירקות. זהו אחד הסמלים של המטבח הגיאורגי הקלאסי וטעמו המיוחד נחרט בזיכרון.
לוביו הוא תבשיל מסורתי של שעועית אדומה, מוגש לרוב בתוך קדרת חרס עם תיבול נדיב של עשבי תיבול, שום, בצל ושמן אגוזים. מנה צמחונית נפלאה ומזינה.
שרשראות של אגוזים שנטבלו ברפרפת ענבים מתוקה (כמו ריבת ענבים סמיכה) ונתלו לייבוש. נשנוש מתוק שמוכרים בכל פינה, ונראה כמו נרות צבעוניים תלויים.
גיאורגיה מתגאה באחת מתרבויות היין העתיקות בעולם. שיטות ייצור היין הגיאורגיות המסורתיות – במיוחד השימוש בכדי חרס ענקיים ,קוורי (Qvevri) הטמונים באדמה, נחשבות לייחודיות וחשובות עד כדי כך שהוכרו ע"י אונסק"ו כאתר מורשת תרבותית בלתי מוחשית עולמית.
במהלך טיול בגיאורגיה תוכלו לבקר בעשרות יקבים – חלקם מודרניים ומעוצבים, ואחרים משפחתיים וביתיים, שבהם תטעמו יינות טבעיים אדומים ולבנים, שמיוצרים מאות שנים באותן שיטות מסורתיות.
באזור קאחתי, למשל, תמצאו יקבים מוקפים כרמים, עם נוף עוצר נשימה, ארוחות אותנטיות וטעימות מהחבית.
אין דרך טובה יותר להתחבר למטבח המקומי מאשר ללמוד להכין את המנות בעצמכם. בטביליסי, סיגנאגי ובכפרים ברחבי המדינה תמצאו סדנאות בהן תכינו חצ’פורי, תלמדו לקפל חינקלי כמו שצריך, ותטעמו יין מתוצרת בית.
טיול בגיאורגיה אינו שלם בלי ביקור בשוק צבעוני. דוכנים של פירות מיובשים, גבינות, לחמים טריים, תבלינים מרהיבים, וכל מיני מטעמים מקומיים. שוק דזרטירי בטביליסי הוא נקודת התחלה נהדרת.
כפרים גיאורגיים ידועים באירוחם הלבבי. משפחות רבות פותחות את ביתן לתיירים ומציעות סעודות מסורתיות הכוללות שולחנות עמוסים כל טוב, מוזיקה חיה ויין בייתי.
מה שהופך את המטבח הגיאורגי לכל כך מיוחד הוא העובדה שהוא אינו רק עניין של טעם – אלא של סיפור. לכל מנה יש היסטוריה, לכל מרכיב יש הקשר תרבותי. האוכל כאן מספר על עונות השנה, על מסורת משפחתית, על דת, על חגיגות – ועל האופי החם והנדיב של העם הגיאורגי.
אוכל הוא לא רק צורך – הוא שער לתרבות. במקרה של גיאורגיה, האוכל הוא השער הרחב והטעים ביותר.
טיול בגיאורגיה מציע שילוב נדיר בין מטבח עשיר, נופים מרהיבים, ואנשים עם לב רחב. לא משנה אם אתם במסעדה מודרנית בטביליסי, בבית כפרי בקאחתי או ליד מדורה בהרים – האוכל תמיד יהיה טעים, השולחן תמיד יהיה עמוס, והלב תמיד יהיה פתוח.
אז אם אתם מחפשים חוויה שכוללת הרבה יותר מנופים יפים – כזו שתשאיר אתכם עם טעמים בלתי נשכחים – גיאורגיה מחכה לכם. עם סכין, מזלג, כוס יין וכפית ריבה.